Programul liturgic
„Dar toate să se facă (în biserică) cu cuviinţă şi după rânduială.”
I Corinteni 14, 40
Programul Liturgic Săptămânal
MIERCURI:
ora 17⁰⁰-Slujba Acatistului (Taina Sf. Spovedanii)
VINERI:
ora 17⁰⁰- Paraclisul Maicii Domnului/ Taina Sf. Maslu.
(Taina Sf. Spovedanii)
SÂMBĂTĂ:
ora 08⁰⁰- Slujba Utreniei
ora 08⁴⁰- Slujba Sfintei Liturghi
ora 10⁰⁰ – Parastasul pentru cei adormiți
ora 10³⁰ – Parastas la cimitir și acasă la credincioși
ora 16⁰⁰- Vecernia Mare și Cateheză
DUMINICĂ:
ora 08⁰⁰- Slujba Utreniei
ora 10⁰⁰- Slujba Sfintei Liturghi
*Acest program poate suporta modificări, în funcție de hotarârile preotului și a consiliului parohial. Modificările ce vor apărea pe parcurs, vor fi anunțate de preotul paroh …
†Din mila lui Dumnezeu, biserica noastră este binecuvântată cu preoţi buni şi harnici, păstorindu-şi credincioşii cu multă dăruire sufletească, săvârşind sfintele slujbe în duminici şi sărbători, precum şi în zilele de rând, după un anumit program, întocmit de fiecare preot în parte, ţinând cont de sfaturile şi îndemnurile înalţilor noştri ierarhi, în funcţie de necesităţile fiecărei parohi. Toate aceste sfinte slujbe sunt împodobite cu cuvinte de învăţătură bazate pe Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie. În cele patru posturi de peste an, dar mai ales în ajunul marilor Praznice, foarte mulţi credincioşi se spovedesc şi se împărtăşesc cu Sfintele Taine. Preoții fac vizite pastorale în parohie dând sfaturi părinteşti credincioşilor pe care cu multă dragoste şi dăruire îi păstoresc. De asemenea, preoţii participă la toate acţiunile întreprinse în cadrul Protopopiatului Urlați, conformându-se dispoziţiilor primite de la Centrul Eparhial, după hotărârile luate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Direcţionează până la 3,5%
program
Biserica este deschisă de LUNI până VINERI între orele 08.00 – 16.00, iar sâmbăta și duminica, în timpul programului liturgic.
Programul Liturgic
MIERCURI:
+ora 8³⁰- Paraclisul Sf. Luca Arhiepiscopul Crimeei/ Paraclisul Sf. Efrem cel Nou;
+ora 09⁴⁰- Slujba Sfintei Liturghi
+ ora 17⁰⁰-Slujba Acatistului;
(Taina Sf. Spovedanii)
VINERI:
+ ora 17⁰⁰- Paraclisul Maicii Domnului/ Taina Sf. Maslu; (Taina Sf. Spovedanii)
SÂMBĂTĂ:
+ora 08⁰⁰- Slujba Utreniei
+ora 08⁴⁰- Slujba Sfintei Liturghi
+ora 10⁰⁰ - Parastasul pentru cei adormiți
+ora 10³⁰ - Parastas la cimitir și acasă la credincioși
+ora 16⁰⁰- Vecernia Mare și Cateheză
DUMINICĂ:
+ora 08⁰⁰- Slujba Utreniei
+ora 10⁰⁰- Slujba Sfintei Liturghi
*Acest program poate suporta modificări, în funcție de hotarârile preotului și a consiliului parohial. Modificările ce vor apărea pe parcurs, vor fi anunțate de preotul paroh …
Alte slujbe:
- În fiecare lună, după Sfânta Liturghie se săvârşeşte slujba sfinţirii icoanelor.
- În zilele de sărbătorire ale Praznicelor Împărătești, sau ale sfinților trecuți cu cruce roșie în calendar, cu o zi înainte la ora 17⁰⁰, se săvârșește Vecernia Mare, iar în ziua Praznicului la ora 08⁰⁰ se săvârșește Slujba Utreniei, după care la ora 10⁰⁰- Slujba Sfintei Liturghii.
- În prima săptămână din Postul Mare se săvârșesc următoarele: Luni, Marți, Miercuri și Joi la ora 17⁰⁰- Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul; Miercuri și Vineri la ora 09⁰⁰- Liturghia Darurilor înainte sfinţite.
- În a cincia săptămână din Postul Mare se săvârșesc următoarele: Miercuri la ora 17⁰⁰- Pavecernița mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul și Vineri la ora 17⁰⁰-Denia Acatistului Bunei Vestiri. Miercuri și Vineri la ora 09⁰⁰- Liturghia Darurilor înainte sfinţite.
Odată pe lună, sfințirea Aghiasmei Mici.
- Spovedania credincioșilor se desfășoară după următorul program:
– Miercuri ora 17⁰⁰ ;
–Vineri ora 17⁰⁰ ;
–Sâmbăta și Duminica, în timpul Slujbei Utreniei;
Cateheză despre cum să ne comportăm în biserică
†Mai înainte de a merge la Biserică împacă-te cu toți cei cu care eşti certat. Lasă şi tu din inimă şi iartă tuturor celor ce ți-au greșit!
†Îmbracă-te într-o ținută curată, dar modestă, ba chiar smerită, cuviincioasă, știind că nu mergi la teatru, ci ca să te rogi lui Dumnezeu cu umilință și cu lacrimi pentru iertarea păcatelor.
†În Sfânta Biserică toată partea bărbătească intră cu capul descoperit, iar partea femeiască cu capul acoperit (I Corinteni 11, 4-6), rostind rugăciunea: „Intra-voi în Casa Ta, închinamă-voi în Biserica Ta cea Sfântă întru frica Ta. Doamne, povățuiește-mă întru dreptatea Ta, iar față de vrăjmaşii mei îndreptează înaintea Ta calea mea„.
†Dacă duci un dar, cât de mic, în biserică (lumânări, tămâie curată, prescură și un pomelnic pentru a fi pomenit tu și toți ai casei tale și cei adormiți, la Sfânta Liturghie); împacă-te cu apropiații tăi şi cu Dumnezeu!
†Sileşte-te, după putere, să fii la Sfânta Biserică înainte de începerea slujbei, ca să ai timp să te închini, în linişte, la Sfintele Icoane şi ca să poți da din vreme și pomelnicul, spre pomenire la Sfântul Altar (la uşa din partea stângă).
†Dacă, din întâmplare, ai sosit după începerea slujbei, stai liniștit la locul tău: ca să nu faci tulburare şi altora. Pacea și desăvârşita linişte este de absolută trebuință.
†Sfintele Icoane de la catapeteasmă și celelalte icoane sărută-le înainte de începerea slujbei, sau după terminarea ei, ca să nu faci tulburare celorlalți credincioși, întrerupându-le firul rugăciunii, prin umblara ta de colo până colo. Această sminteală este mai mare păcat decât binele pe care vrei să-l faci.
†Sărută Sfintele Icoane cu credință, evlavie şi smerenie! Pentru aceasta se cuvine ca femeile să fie naturale (fără farduri, sau ruj pe buze), pentru a nu lăsa pete (urme) nedorite pe chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului şi al Sfinților (I Petru 3, 3-4 şi Învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur).
†Când te închini icoanelor, sărută chipul Sfântului la picioare sau cel mult mâinile şi nu fața! Nu atinge și nu plimba mâna pe suprafața icoanei sau a Sfintei Evanghelii!
†Stând în Biserică nu privi în dreapta şi în stânga, căci aceasta te sustrage de la rugăciune și gândirea spre Dumnezeu.
†Vorbirea în Biserică este un păcat foarte mare. Nici tu nu te rogi și împiedici şi pe cei din jurul tău să se roage. De aceea, starea ta în biserică în loc să-ți fie spre folos şi spre iertare, se va face ție spre osândă și păcat.
†Urmăreşte cu mintea tot ce se citeşte şi se cântă şi repetă și tu în gând rugăciunile, măcar cele mai însemnate, iar dacă poți, cântă şi tu împreună cu strana.
†Sileşte-te ca în timpul slujbei să nu te abați cu mintea la nimic pământesc, pentru ca măcar două ceasuri din săptămână să trăieşti şi tu în adevărată reculegere şi rugăciune. De aceea nu este deloc potrivit să intri cu telefonul mobil deschis în Sfânta Biserică.
†Nu staționa în timpul săvârşirii slujbei pe treptele din fața Altarului şi nu bloca culoarul de trecere prin mijlocul bisericii!
†Când te închini, fă semnul Sfintei Cruci complet şi cu luare aminte! Făcând semnul Sfintei Crucii în batjocură, înseamnă că batjocoreşti pe Dumnezeu, în numele Căruia te închini.
†Mai de folos este să faci Crucea o dată cum se cuvine, împreunând cele trei degete şi ducând mâna dreaptă la frunte, la piept, la umărul drept, apoi la umărul stâng, decât să duci de multe ori mâna fără să ştii nici tu, nici alții, ce voieşti să faci.
Prin aceasta vei stârni râsul celor care te văd, făcând sminteală altora și ție iți va fi spre păcat.
†Când iese preotul cu Sfintele Daruri şi la Axion, rosteşte rugăciunea: « Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuieşte, miluiește și dăruiește tot ceea ce ști Tu că este de folos robilor Tăi (numele) atât pentru viața aceasta, cât și pentru viața cea veşnică».
†Ascultă cu luare aminte toată slujba până la sfârșit! Numai aşa ți-ai făcut datoria deplină față de sufletul tău. După cum dai hrană îndestulată trupului toată săptămâna, dă și sufletului tău măcar o dată să se sature cu cuvântul lui Dumnezeu, cel dătător de viață.
†Caută să cunoşti viața sfinților pictați în biserică.
†Păstrează ordinea, curățenia și lucrurile din biserică.
†Povățuieşte cu blândețe pe cei care, din neştiință, sau din alte pricini, nu păstrează buna rânduială în Sfânta Biserică, arătându-le mult respect și dragoste frățească.
†Sfânta Evanghelie, Apostolul, predica sau cazania, ascultă-le cu luare aminte în aşa fel încât să pleci cu o învățătură deprinsă din ele pentru viața ta, pe care să o înfăptuiești chiar din acea zi şi să poți spune şi tu altora ce ai luat din cuprinsul lor și folosul acesteia.
†Când se împarte Sfânta Anafora, închină-te şi pe la Sfintele Icoane cu toată credința şi cu smerenia cuvenită.
† La ieşirea din Sfânta Biserică rosteşte rugăciunea: „Doamne, Dumnezeul meu, Ție-ți încredințez toată viața mea și pe Tine Te rog apără- mă, mântuieşte-mă şi mă fă părtaş de îndurarea ta. Dăruieşte-mi mie îndreptarea vieții, purtare înțeleaptă și sfârșit creştinesc, neruşinat şi paşnic şi mă ferește, Doamne, de toată răutatea şi bântuirea potrivnicului, iar în ziua înfricoşatei Tale Judecăți sa fii blând cu mine, robul/roaba tău/ta, și să mă numeri şi pe mine cu cei aleşi de-a dreapta Ta, ca împreună cu aceştia să Te slăvesc în veci. Amin”
†Plecând din Biserică mergi acasă, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi, sau locuri unde se spun vorbe nefolositoare.
† Când ajungi acasă, citeşte cărți moral-religioase, meditează la faptele tale şi te roagă, stai la masă şi te odihneşte puțin.
†Povățuieşte-i şi pe ai tăi spre cele sufleteşti.
†Dacă ai de unde, cercetează şi bucură pe săraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani şi din toate darurile pe care ți le-a dat Bunul Dumnezeu. Asemenea şi cu cuvinte bune povățuieşte pe cei neștiutori pe calea Domnului.
†Dacă vei serba Duminicile si Sărbătorile în acest fel, apoi Dumnezeu te va ajuta, și te va binecuvânta, și te va bucura în toată viața ta cu îndestulare, cu sănătate și cu tot binele.
†Dacă vei petrece viața ta creştineşte, la sfârşitul vieții vei dobândi fericirea cea veşnică, pe care Dumnezeu a pregătit-o tuturor celor ce-L ascultă pe Dânsul. Scopul vieții tuturor creştinilor este mântuirea sufletului şi dacă o vei dobândi, destul este ție.
†Fii cred1incios lui Dumnezeu şi Bisericii Sale cât vei trăi și vei avea în viața aceasta tot binele, iar în cealaltă vei dobândi cununa de mărire:
« Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă ». (Matei 6.33)
preot paroh
În incinta lăcașului de cult, nu sunt permise:
Fotografiatul
-folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor foto (în timpul slujbelor), a aparatelor foto profesionale și a camerelor video (fără aprobarea prealabilă a preotului paroh);
Filmatul
-filmarea (din partea reprezentanților presei, televiziunii și radioului) fără acordul preotului paroh sau fără acreditare;
Animale
-accesul cu animale de companie (chiar și în pridvorul bisericii);
Cerșetoria
-cerșetoria și ținuta inadecvată sau murdară;
tulburarea liniștii
-actele, atitudinile și comportamentele care impietează asupra sacralității locașului de cult și bunei desfășurări a slujbelor.
Distribuiți pe rețelele sociale!